Vi gjorde en del. Bl.a. besökte vi 4 kyrkor som var del av mitt nya intresse för tiden förr. Inte att förglömma dubbelkonfirmationen i Danmark som var årets höjdpunkt och högtid.
➡ Ida & Gustavs konfirmation i maj i Brönderslev.
➡ Riddarholmskyrkan med sina kungliga gravar.
➡ Turinge kyrka för att hedra hjälten Erik Dahlberg (f.d. Jönsson). Erik såg till att fixa Skåne och Halland till Sverige, men glömde bort Bornholm i fredsavtalet med danskarna.
➡ Sjuhundra kyrka i Roslagen för att hitta gravar från min fars släkt.
➡ Fasterna kyrka av samma orsak som Sjuhundra kyrka.
Ida & Gustav har konfirmerats, som fortfarande är kanske den största händelse för en ungdom i Danmark. Så var det också i Sverige när jag var ung. Massor av folk. Hela släkten. Kyrkan mer än full, bara hälften av besökarna fick plats.
Riddarholmskyrkan besökte jag med skolan för massor av år sedan. Mitt intresse då var troligtvis lika stort som som ditt då. Men idag blev jag fascinerad och imponerad.
Turinge kyrka som ligger på väg till Nykvarn innehåller graven från Erik Dahlberg med söner. Ville bara se och känna atmosfären av en av våra största krigare. Ni har väl hört när han gick över isen över Bält och tog dansken i ryggen som resulterade i att Skåne och Halland blev del av Sverige. Eriks vapensköld, som hänger kyrkan, lär var den största och mest imponerande som finns i Sverige.
Fasterna kyrka ligger jättefint mitt mellan en glesbyggd och ingenting. Bara en stor kyrka. Den ligger lite utanför Rimbo. Min far och nästan hela det släktledet tillhörde denna kyrka. Jag hade hoppats att se några äldre gravar som kunde tänkas tillhöra mitt led. Men jag kammade noll tyvärr.
Sjuhundra kyrka är mäktig. Vi har alla kört förbi den på vår väg från Rimbo till E18. Men samma resultat som för Fasterna kyrka. Inga gravar att känna igen.