Detta bruk anlades i början av 1600-talet ca 3 km sydost om Filipstad och fick stor betydelse som Filipstads Bergslags enda betydande manufaktursmedja. På 1630-talet blev hammaren ödelagd, då den ej kunde komma upp till riksregeringens förordning att smida 300 skeppund järn, troligen på grund av brist på dugande arbetskraft. När dåvarande ägaren senare förband sig att fullgöra den ovan nämnda summan blev hammaren frigiven för smide av vågbjälkar, sågblad, ankar och annan nödvändig redskap. År 1680 förstörde en våldsam vårflod hammarbyggnaden. Den byggdes dock snart upp igen och man tillverkade redskap åt gruvor, hyttor, smedjor och hushåll.
I början av 1800-talet bestod Hennickehammar av en ämnes-, en knipp- och en spikhammare. Leverantör av tackjärn till bruket var främst Gammalkroppa hytta. Den sista brukspatronen medan bruket var i drift hette Erik Johan Jansson och han avled 1898. Vid tiden för driftens upphörande fanns en såg, en hyvel och en husbehovskvarn, vilka sedan mycket länge är borta. Av själva bruket återstår endast spår, men herrgården är ett pampigt minnesmärke över detta en gång i tiden så viktiga bruk.
Under en nostalgiresa i juli 2010 via Värmland och Dalarna tog vi in på denna magnifika herrgård. Lyx är ett litet ord för att beskriva. Naturskönt så det heter duga. Sedan for bilen vidare till Dalarna och mammas födelseplats i Bjursås.